Kad zasadite svoju baštu to je kao da ste počeli da štampate svoj novac. And money makes the world go round, zar ne? Većinsko je uverenje, ne mora da znači da je istina. Nekad sam imala samo začinske biljke na terasi, obično kupim u radnji i posle nedelju dana mi sirote uginu, ne stignem ni da iskoristim sav bosiljak genovese. Potom kupim novi. I tako igra bez granica. Povrće se ubudja u frižideru. Neko vreme sam se zabavljala slikajući ono što se raspadalo, imam tendenciju da sve pretvorim u art. Zabava nema cenu no svi na pijaci imaju.

Ljudi obično čekaju da se za ono što vole stvore savršeni uslovi. Verujemo u iluziju da ćemo jednog dana imati više vremena ili više novca. Tako i govore kad budem imao ili imala više novca ili jednom kad budem imala dovoljno novca – e, onda ću da radim šta hoću, otputujem, napravim svoju firmu, kuću kakvu želim, počnem da plešem ili pišem, krenem na yogu, chi gong ili slikanje… Medjutim ni vremena ni novca nikada nema dovoljno. Ukoliko ne počnete sada. Sa onim što imate.

Grow where you are planted.

Ako ova zemlja obiluje u nečemu, jeste zemlja. Plodna zemlja. Iz betona ništa ne raste, osim frustracija. Iz zemlje da. Samo zasadite seme. Nekim biljkama čak ne morate ništa posebno da radite, niti da igrate dodole i dozivate kišu – posle nekog vremena priroda takes over. U prirodi sve funkcioniše lako i hormonično, nijedna biljka ne čeka da joj ima dovoljno novca ili da nadje malo slobodnog vremena. Jednostavno krene tamo gde je stala ili ispočetka, od semena. Niko se ne bori, niti ima traume pa mora kod terapeuta da razglaba o svojoj prošlosti kad je bilo seme ili rasad ili da se žali kako su ga roditelji upropastili. Ne, zasadiš seme i dok se okreneš – hop! Ono izraslo. Zasadiš nešto and you have faith da će se pojaviti biljka. Ne otkopavaš seme nakon dva dana da ga kritikuješ ili da mu se žališ kako nije ispunilo očekivanja.

Nekada sam provodila dosta vremena sa tehnologijom, i dalje to radim, no sam primetila da sam mnogo produktivnija kad ruke malo uposlim nečim drugim i kad umesto da buljim u ekran, gledam kako raste trava, slušam kako ptičice tweetuju izmedju sebe i svaki put se iznenadim gde je sve sposobna da se pojavi blitva iako je niko nije pozvao. Korov je tek simpatičan, spamuje sve i svakog a ipak izgleda da za sve ima dovoljno mesta. Ove druge kulturne biljke ne organizuju proteste, nego sve postane flower revolucija. Sve u prirodi je seks.

Sve u prirodi ide putem of less resistance, iliti linijom manjeg otpora. Sve se dešava, niko se ne buni i ne opire. Kad je hladno, ne troši energiju nepotrebno. Čim vreme postane toplije, sve počne da pupi i buja. Nezaustavljivo. Upravo sad fascinirano gledam u pupoljke magnolije. Prošle godine ih je bilo par, sad je već drvo prepuno novih nežno ružičastih cvetova. Inače tu magnoliju sam zasadila pre desetak godina, nikad nisam upoznala drvo koje je toliko tvrdoglavo. Mi imamo posebnu vezu, cvetamo tu gde smo zasadjene, samo nam je dugo trebalo da nadjemo tu snagu u sebi.

Ima još toliko toga što sam naučila kao “nežna“ baštovanka početnica, poput toga da kupite jednom šargarepe, celer, krompir, luk i zasadite one gornje delove sa listovima ili brkovima. I više nikada ne morate da kupujete to povrće ponovo. Raj za hipstersku ekonomiju. Sve može još jednom da se nosi ili da se zasadi ponovo. Otpatke od voća i povrća takodjer iskoristim i napravim kompost za sledeću generaciju biljaka, plus pravim mnogo manje djubreta. Primenjena ekologija. Sve je povezano.

Suprotno uobičajenoj kolektivnoj hipnozi, ja mislim da mi ovde gde smo sve imamo. I da su rešenja uvek jednostavna i tu negde vrlo blizu nas. Ili ako baš hoćete – u nama. Ako želimo istinsku promenu kvaliteta svog postojanja, plant the seeds of Everything is possible, have faith i gledajte kako ćete brzo procvetati tu gde ste zasadjeni. No, ako vam se ne svidja gde ste – pa, preselite se, niste drvo.

Mada postoji način kako i drvo može da se preseli.
Ma, kako god okrenete, everything is possible.

Znate vi to, već.