Dugo sam se svadjala sa kafom, prestajala da je pijem jer kao nije zdrava, pa nešto kao malo pijem, pa opet neko vreme apstinencija. U svim konceptima koje sam istraživala nije baš preporučljiva, no onda odem u Pržionicu, kafe na Dorćolu, probam onu divnu etiopijsku i opet se “navučem“. Kako mi stalno dolaze neki gosti iz belog sveta, njih vodim u Smokvicu, predivan shabby chic restoran u Beogradu (sad ih ima više i na raznim lokacijama) jer tamo lepo služe domaću kafu. U džezvi, sa ratlukom. Ma, preslatko, baš nekako budem ponosna na tu serviranu kafu. Kad smo bile devojčice obično su nam govorile bake da kad naučimo da kuvamo dobru (tursku) kafu, onda možemo da se udamo, te sam svakog gosta i učila kako da napravi svoju verziju domaće kafe. Posle sam negde čitala kad naučiš da očistiš nar, kao simbol zdravlja, ženstvenosti i plodnosti, onda može. Svakakve ideje i verovanja mi pokupimo što iz porodice, okruženja ili medija, mnoga od njih nemaju nikakve veze sa istinom.

 

Naučnici su svako malo izbacivali kontradiktorne informacije o kafi, jedne sezone je dobra a druge nije, tako da sam krenula u sopstveno istraživanje. Koje dobrobiti ima kafa za mene? Umesto jutarnje crne, uvela sam kafu sa mastima. Masti su hrana za mozak, oh, da, bulletproof kafa je za mene bila game changer. Blendiram već napravljenu kafu, bez taloga, sa maslacem i kokosovim uljem, u drugoj varijanti sa nečim što se zove mct ulje, brain octane ulje, ghee, to je onaj prečišćeni maslac, zavisi u kom delu sveta se nalazim i šta mogu da nabavim lokalno. Sad u jutarnjem napitku uživam bez griže savesti, daje mi energiju i ne nagriza želudac. U ovom slučaju dobra je za digestivni trakt. Nikada mi se nije svidjala ideja kafe na prazan stomak. Crnu sam prebacila posle ručka u popodnevni termin, ona je više socijalnog karaktera, pored dobre kafe, važno je i društvo. Kvalitet ne kvantitet, biram s kim pijem tu jednu kafu. I kakve priče razmenjujemo. Mnoge od tih priča nalaze se u mojim knjigama. Ili ih čitate ovde… U raznim delovima sveta imaju svoju verziju crne kafe. To vredi istražiti. A tek da me vidite u Italiji, bukvalno kao hodočasnik. Indonezija, pak, ima takvo bogatstvo u crnom zlatu koje se zove kafa, gde god da sam probala kafu, bila je fantastična, u to uključujem i Bali kopi, takozvanu običnu njihovu verziju turske kafe ali i Kopi Luwak, koja važi za najbolju kafu na svetu. To je ona kafa što je izvesna mačka pojede pa izbaci, te se onda kao takva prži i pije. Neko ide u Meku i Medinu a ja putevima kafe, pa kuda me kafa odvede.

 

Sa kafom do prosvetljenja. – smejemo se često u Indiji, na Goi, gde pronaći mesto sa dobrom kafom i nije baš tako lak zadatak. Indija je kao druga planeta, tamo je sve nemoguće i moguće, i zapanjio me podatak da je Indija jedan od najvećih proizvodjača kafe u svetu. Imala sam priliku da posetim plantažu kafe u blizini Bangalora, 5 sati vožnje, a to je za Indijske pojmove blizu, nalazi se mesto zvano Coorg, the Scotland of India. Trabunjala sam i drobila dok smo se vozili kolima ali mi lepo kaže moj prijatelj, vlasnik plantaže, zahvaljivaćeš mi se posle. Stigli smo u rano jutro, pre no što je sunce izašlo … i ovakav pogled me je sačekao.

 

 

 

Kuda sve mene moja luda glava odvede… let me rephrase that – moja pametna glava. Imam više sreće nego pameti a mislim za sebe da sam pametna 🙂 Gde mene odvedu moje pasije i opsesije. Na plantaži kafe taman je bila u toku berba, tj onih par nedelja kada kafa cveta. Ima bele predivne cvetove koji mirišu na jasmin. Nestvarno. Ja nisam znala da cvetovi kafe mirišu na jasmin, a vi? Domaćini su mi pričali da su oni opijeni tim mirisom i da je to za njih miris doma. Plus miris sveže kafe.

Meni se činilo kao da sam upala u Avatar film.

Coorg najviše gaji robusta vrstu kafe. Ima ih dve, arabika i robusta, na svim drugim mestima ima više arabike. Ali robusta sadrži više antioksidanasa. Čemu nam uopšte služe ti antioksidansi, kad ih stalno pominju, pitam ja? Onda mi objasne da slobodni radikali prave koroziju u telu i čine da zardjamo iliti starimo brže a antioksidansi nam pomažu da taj proces usporimo. Sirova kafa je tek čudesni napitak a kad ste na plantaži imate mogućnost da probate sve što vam padne na pamet. Ono što nisam znala je da kafa sadrži najviše antioksidanasa, jednako kao i kakao i zeleni čaj od napitaka, ali stoji rame uz rame sa najvećim poznatim biljnim izvorima kao što su djumbir, kurkuma, bosiljak, borovnice, crveni pasulj, brusnice, brokoli. Sirova kafa ima bez premca najviše antioksidanasa, dobro je pomešati različite vrste kafa, čak i iz različitih regiona ili zemalja, čisto eksperimenta radi da vidimo koja nam kombinacija najviše odgovara, a u sve to dodati i sirovu. Malo.

 

U ovaj deo Indije dolaze uglavnom Indijci, mislim da sam bila jedina bela osoba kako u hotelu, na plantaži, tako i u čitavom kraju. Meni to više nije ništa neobično ionako zamišljam da sam nevidljiva 🙂 Masovni turizam nije zavladao i to ga čini još privlačnijim za putnike. Postoji razlika izmedju turiste i putnika tj travellera. U poslednje vreme me stalno stavljaju u modlu svetskih putnika, no…

 


Nisam ja putnik nego vagabond, radim sve vreme dok putujem
, tj dok se premeštam sa lokacije na lokaciju. Usput svašta naučim. To školovanje je neprocenjivo. Indiju inače zovu školom života. Stalno su mi raznorazni astrolozi, čitači sa palminog lišća i ovi što gledaju u talog od kafe predvidjali da ću obići čitav svet i da o tome pišem, no putovanja mi nisu bila ugodna sve  dok nisam otkrila kako da brinem o sebi. I kako da koristim kafu, da mi bude prijatelj, da mi pomogne.

Pisac je ona čudna vrsta organizma koja je u stanju da pretvori kofein u knjige. Istina, kafa je poznata po tome i da poboljšava naše kognitivne sposobnosti, sve vreme sam tražila kako da dok putujem i menjam vremenske zone, klime i prostore da ipak budem produktivna i fokusirana. Svakog meseca po jedna priča, jedna kolumna, jedan uvodnik, svake godine jedna knjiga a svake nedelje soulfood. Nuspojava čitavog ovog istraživanja je bila da su nestali i kilogrami.

Pisanjem do linije. Rečima do vitke linije. Uz veliku pomoć kafe.
Postoji moć u rečima, u pisanju i postoji moć u kafi.

A kuda vas odvedu vaše pasije i opsesije?

……

napisala, putovala i istraživala Žana Poliakov

photo credits Unsplash i privatna arhiva