Verujem da u svakome od vas leži čarobnjak, da mi svojim mislima kreiramo sopstvenu sudbinu. Misli postaju realnost. Sumnjičavi ste?! Zbunjeni? Ako, sve je to dobro. Ne morate da verujete, proverite. Jedini način da se otkriju granice mogućeg je zaobići ih i … zakoračiti u nemoguće.

Da li vam se ikada dogodilo da se neka knjiga napiše sama od sebe? Poslednjih godina sve češće. Od kad sam napustila  “tormented artist“ mode samo se manifestuju. Bez nekog velikog napora, niti drame “jadnog napaćenog umetnika u potrazi sa inspiracijom“. Jednog dana dok sam odgovarala na 144 intervju, koji se sada daju isključivo u pisanoj formi, samo mi je “bljesnula“ ideja. Pa provela sam i provodim i dalje sate i sate odgovarajući na raznorazna pitanja, što novinara, što čitalaca, što raznoraznih tragalaca, šunjalica i mirnih ratnika. U nekima sam bila koncizna, praktična, negde lucidna i duhovita, čak nekad i pametna, zašto to ne bi skupila na jednom mestu… imam gomilu materijala, spremno je čekao da ga neko oblikuje u knjigu. Pitanja i odgovori.

 

Svi tražimo odgovore. Pitanja su uglavnom ista.

Napiši knjigu koju bi ti sama volela da čitaš – to je postalo moje zlatno pravilo. Nemam pojma ni šta je popularno, kakav je trend i kuda ide, koji se stil pisanja vrednuje, šta je na ceni, da li se nešto prodaje ili ne… kao pasionirani čitalac svega i svačega, napravim knjigu kakvu bih volela da čitam i da listam. Postaviš pitanje, otvoriš stranu i dobiješ odgovor.

U šta ja verujem? Godinama i pišem o tome – a tako se zovu i poglavlja knjige iBelieve: sreća je stanje uma, percepcija je sve, i am love, svaki put vodi u centar, be all you can be, smart is the new sexy, svaki dan može biti praznik, možda ništa nije realno ali je sve moguće, energija ide kuda ide vaša pažnja, you are your own guru, duša se hrani onim što je veseli, radi ono što voliš, voli ono što radiš, put je cilj, zašto život ne bi imao sretan kraj. Da, sam život je baš ono u šta verujete.

Da još jednom ponovimo sve.
Ovaj put ima i ilustracije koje mogu da se boje. Mnogo su mi slatke sve te bojanke i to što je svet poludeo za njima. Naravno, ljudska bića su kreativna bića, potrebno nam je ne samo da budemo konzumenti nego i kreatori. A od nečeg se mora početi, bojenje smiruje svako dete a nama daje priliku da ponovo uđemo u kontakt sa našim unutrašnjim detetom. Dajemo sebi dozvolu da se igramo, a to nas uspori i umiri. U sveopštem ubrzanju stavlja nas u sadašnji trenutak.

 

iBelieve je art projekat koji je osmislio Mitar Marinović (škorpija), mislim još 2010. Bilo na Mikser festivalu. Crni krst na kome je pisalo iBelieve. Tad smo se svi okupljali u ulici Vuka Karadžića a tu je bila i Apple radnja i neka vrsta konceptualne umetničke stanice iznad. Za taj prvi Mikser festival zvala nas i okupila Mia David, tada urednica Kvart magazina ( potom postala direktorka Kulturnog Centra Beograda ). Nekad se desi takva neka čudesna energija, retko kad se ponovi i nikad ne možeš da je izrežiraš, svi smo se zabavljaji i bili itekako produktivni. Na tom festivalu koji je bio u Silosima ( kakvo fantastično mesto), ja sam imala video instalaciju Mehanička nevesta ( video by Vladimir Miladinović Piki) i Lovemarks prvo izdanje se pojavilo. Pošto je važila za zabranjenu knjigu prodavala se bukvalno “ispod žita“. U silosima, how convenient, zar ne?

Svi smo pisali neke smešne biografije,  Nikola Pešić, umetnik i kuvar od malih nogu, rekao je pa ovo je zanimljivo jednako kao i radovi. Mislim te vaše biografije, to je art per se. Kod mene je pisalo da sam izgubljena sestra bliznakinja Mie David i da sve radim preko veze. Ali bežičnim putem. Kod Mitra je pisalo da je “veliki poštovalac lika i dela Žane Poliakov“. Ma sve je bilo ludo nekako. Par godina kasnije moja drugarica Ljubica ( škorpija, koja me i pozvala da radim za Apple ) ima ideju da mi osnujemo firmu zvanu iBelieve i da u tom istom prostoru u Vuka Karadžića napravimo radnju. Tad sam i sama bila u potrazi za novim izazovima a to mi se učinilo kao fantastična ideja. Sredim radnju, napravim sve što je bilo u domenu “ Žana će da se bavi kreativnim delom”, dignem sajt www.ibelieve.rs. Medjutim, radnja nikad nije proradila kao radnja. Ali je bil akreativna stanica i generator novih poduhvata. Tu počela da radim svoje Soulfood sesije. Ideja je došla kroz Slavicu Squire (škorpija u podznaku). Do tada nisam razmišljala uopšte o tome da radim sa ljudima koje ne poznajem, nije mi padalo na pamet. Par godina kasnije, Richard ( škorpija u podznaku i mnogo planeta u škorpiji) se pojavio sa idejom da mu pomognem oko pisanja knjige. Zvao me je “mentor“. Ti si jedina koja veruje u mene. iBelieve sajt pretvori se u mentorship program za sve one koji žele da napišu svoje knjige. Dobro, ne baš za sve, ne mogu da radim sa više od 10 osoba. Proces traje 9 meseci a načini kako sve možemo da sabotiramo sami sebe me i dalje fasciniraju. Osobe sa kojima radim me svakodnevno inspirišu, šta sve nećemo da smislimo samo da ne kreiramo. U mojoj “školi“ nema ni ocena niti takmičenja.  Ali zahteva posvećenost, samodisciplinovanje i self motivation. I više od svega ličnu odgovornost. Da, sam život je baš ono u šta verujete. Da energija ide kuda ide vaša pažnja. Quit complaining.

Your focus is your reality – rekao bio Yoda.

Ideje su svugde oko nas, putuju kroz vreme. Cirkulišu, vrte se u krugu, menjaju oblik i agregatno stanje. Everthing is a remix. I taj tekst se nalazi u iBelieve knjizi. Svi smo mi kreatori, čak su se pojavili i oni koji mene kopiraju. Bila sam toliko zauzeta sopstvenim kreiranjem da nisam ni primetila. Malo se začudim svaki put al onda razmišljam, ma nema veze, samo napred čak su i Bitlsi počeli kao cover band. Ako uzimaš ideje koje stižu preko drugih, unapredi ih.

Make it yours. Leave your mark.

Everything is a copy of a copy of a copy. Niko od nas ne kreira potpuno sam. Kapiraj i kopiraj. Zahvali se makar ljudima, oni su te duhovno obogatili. Obogatićeš se još više. Nije baš slučajno da bogatstvo sadrži reč bog. Ima dovoljno za sve nas. Kapiraj dok kopiraš 🙂

Ostavi neki svoj trag u vremenu.

Nije sve logično, nešto je i magično.

 

 

 

book cover mock-up file from ibelieve skica korica 3.jpg
iBelieve in Magic&Love, Žana Poliakov
Izdavač Vulkan, septembar 2016.
Nalazi se već u svim knjižarama gde se prodaju dobre knjige a može se naručiti direktno od izdavača.