Omiljeni umetnik Prince i jedna od omiljenih pesama.

Uopšte ne shvatam u čemu je ta frka oko udaje, kao da je to bogzna kakvo dostignuće. Razumem da je nekada bila zvanična dozvola da možeš da imaš legitiman seks, ali danas ne razumem tu potrebu, zato sam i htela da imam hindu blessing, a ne venčanje, možda nije zvanično, ali je značajno.Višeznačajno.

Bio je dobar datum, 8. februar, bilo je toplo, mogla sam da nosim svečane japanke, a potom budem i bosonoga kontesa. I bio je pun mesec iznad južne Indije. Skroz smo se kostimirali, dve divne starije Indijke su mi pomogle oko „kostima“, našminkala sam se sama, a dečko koga smo zvali wedding planner sve je organizovao u hramu. It was fun, for both of us. Posle ceremonije neplanirano smo dobili vatromet koji je organizovao vlasnik resorta sa svojim indijskim dečacima. Oni su svi jako romantični. Za razliku od mene 🙂

You have a heart made of stone– rekao mi je jednom Sanj.

Sad je moj novi muž, mislila sam fake but actually real, otišao u London, a ja došla u Beograd da završim knjigu. I da se odmorim od indijske kuhinje, što me vratilo na makrobiotiku i moju malenu kuhinju. U kombinaciji sa akupunkturom, yoga-om i meditacijama oporavljam se od onoliko sati koliko sam bila zgužvana u avionima. Toliko sam letela poslednjih meseci da sam postala frequent flyer i sad me časte nekim dodatnim kartama. Čim završim papirologiju u Beogradu, mislim da će mi sledeće destinacije biti Azerbejdžan i Jordan, odvojeno.

No, videćemo već.

……

Ta 2012. je vrlo zanimljivo počela, Nova godina u Londonu, hindu blessing u Indiji, čak su mi i stop-overi bili zanimljivi: Istanbul, New Delhi, Mumbai i Dubai. Ko zna šta je sledeće… moja majka je govorila da, kad premeštaš cveće ili ga presađuješ, ono uvek neko vreme „tuguje“ pre nego što se privikne na novo mesto ili na novu saksiju i počne ponovo da cveta. Mislim da sam u nekom intervjuu sa Dejanom Tiago Stankovićem pročitala da se tako osećaju emigranti kad se dođu u novu zemlju. Ne znam uopšte kako ću da se naviknem na sve ove novine, svaki čas me neki talas tuge ophrva. Ali one „ontološke tuge“, no valjda to ide sa svim transformacijama ove godine, srećom neko divno biće mi je poslalo simptome promene:

Osjećaj duboke unutarnje tuge bez ikakvog vidljivog razloga. Uzrok ovome je to što sada otpuštate svoju cjelokupnu prošlost (ova i sve prethodne živote) i to uzrokuje osjećaj tuge, potištenosti. To je slično osjećaju kad selite iz kuće u kojoj ste živjeli mnogo, mnogo godina u novu kuću. I koliko god željeli da se preselite u novu kuću, tu je ta tuga što ostavljate iza sebe sva sjećanja, energiju i događaje koje ste imali u staroj kući. Ovo će takođe proći.

Ima ih 12, ovo je samo jedan od „simptoma“. Kad sam već sišla sa ovog karmičkog točka na potpuno nepoznat teren, ima da isprobam sve što nisam do sada. S tim u vezi i dalje ne shvatam u čemu je tolika frka oko tih venčanja. Easy peasy. Ne znam što sam se toliko opirala dosad, valjda zato što je skoro svaki od mojih dosadašnjih partnera hteo da se ženi mnome iz nekog glupog razloga ili pod nekim uslovom – ukoliko nešto promenim, uradim pa makar bila promena prezimena. Ili možda sam se opirala zato što sam čekala da mi dođe odgovarajuće prezime zajedno sa osobom.

Sad kad mi se obrate sa Mrs Gandhi, uopšte mi ne zvuči čudno.

Čak, naprotiv, sasvim normalno.

Follow intranet, not internet. Sai Baba

Sve je bilo u redu sa prezimenom, sa tim bih lako živela, no deliti prostor sa osobom, oh, dear god i svi sveci, not heaven on earth at all. U međuvremenu sam morala da proverim kod nekoliko izvora da li uopšte treba da se udajem i selim. Nikolica astrolog kaže on ti služi samo kao pomoć na putu da te prebaci u Englesku, zapravo na strani teren, jer tebi nije mesto u Srbiji. Ovde ti i tvoje sposobnosti samo gubite vreme – kaže. Možda nije najidealniji za tebe, ali on je samo zgodan medijum. Tebe čeka neko drugi. Btw, Nikolica rođen istog datuma kao i Gandhi, smešno nam je bilo posle. Obojica su mi izgleda dužni iz nekih prošlih života. Potom clairvoyant kaže on te voli nekako hladno, ali će sve da uradi kako ti kažeš. Da, samo će usput da drami i da me ucenjuje, a papučar u stvari, mada moj clairvoyant vidi sva polja mogućnosti, u jednom je Gandhi, u drugom Vladimir.

– On želi sve sa tobom.

– Ma odakle vam to? – zabezeknuto pitam ja.

– Ko je ovde vidovit, ti ili ja? Ah da, i ti si, ne zavitlavaj me. Znaš ti dobro obojicu, Gandhi-ja ćeš lako da kontrolišeš, manipulatori su laki za manipulaciju, ali ovo sa Vladimirom… to ne umeš da kontrolišeš. On te obuzme celu. Ti se ovde pitaš, a ti se i dvoumiš najviše. Lepo mi je očitao lekciju. Neki čuveni lama je dolazio u Beograd baš nekako u to vreme kad sam pakovala kofere, a bogami i čitav stan. Velika je čast da imaš audijenciju kod lame, te je meni taj plezir učinila Margarita Milenković, divna žena, reiki majstor. I dok čekamo tamo u hotelu na audijenciju, priča ona nama kako je taj lama mnogo voleo da bude u planinama, u manastiru gde oni meditiraju danima i spremaju to give service to others. Njegov otac, isto tako lama, zabrinuo se i pozvao ga je da siđe dole i da se oženi, jer je lama potreban ljudima, to je njegov service to others. Tako mu se nađe prigodna žena. Kaže Margarita kako su i oni slušali tu priču i jedino što su pitali je pa kako to, da li on voli svoju ženu, koju su mu očigledno drugi izabrali. A neko joj je odgovorio On je lama, on sve voli isto. Lama mi je rekao da idem u London i ponesem svoj posao sa sobom. I jesam, u Londonu sam sastavila knjigu I AM LOVE i shvatila da ne volim sve isto u istom prostoru. Samo izdaleka.

Pih, a baš sam htela da se potpisujem ubuduće Her Holliness Žana Dalaj lama Poliakov.
A dobro, doćiće i taj dan.

Fuck you, and fuck you too
The one who speaks the truth.

Vi sigurno znate kako izgledaju aplikacije za UK vizu?! Ne možete ni da zamislite kako izgleda tek aplikacija za „vereničku vizu“. Flipnula sam u nekom momentu od sve te stupidne birokratije. Ma nosite se i vi i vaše državljanstvo, sramota! Britanija treba sama da mi ponudi da budem njen počasni građanin, a ne da se maltretiram sa ovim malim crnim i da me ponižavaju službenici da mi traže da polažem test iz engleskog. Ne zajebavam se. I polagala sam, položila sam, naravno, ali nisam nikad aplicirala, jer sam razmišljala šta će mi sve to. Licemerno je od svih ljudi da skupljaju pare da decu pošalju u inostranstvo na školovanje, a onda se žale na njih kako ne znaju ko su i ne poznaju tradiciju. Ili sve nakaradno pokupe. Smešno je što sam ja stalno optužena da promovišem američku i englesku kulturu samim tim što koristim engleske reči kao najnormalniji deo teksta. U mom svetu se podrazumeva da svi znaju i govore engleski. A sad jebeno Ujedinjeno Kraljevstvo traži da polažem test iz engleskog. Simpatičan twist of fate. Mogu sve da pretvorim u nešto dobro. Pogotovo što na kraju kažem fuck you. I Gandhi-ju i kraljici. Fuck you and fuck you too.

E sad govoriš kao prava Srpkinja – smeje se moj prijatelj Slovenac. Bravo.

– Pre bih rekla da govorim kao ljudsko biće, no wonder kako su se svi pretvorili u robove, a to uopšte i ne primećuju. Nama ratovi nisu ni potrebni, svi smo već porobljeni. Klanjamo se bogu novca, prodajemo dušu i nimalo se ne obaziremo na njene vapaje. Nije ni čudo što je svaki čovek na planeti bolestan – to njegova duša pokušava da dođe u kontakt sa nama. Čuj me… tebi govorim, ovde nešto nije u redu.

A da, i Srbija nek se jebe, također. I to što češće i u varijantama muško-žensko, a i istopolno, love sex happiness. I ja zajedno sa svim Srbima, u istom kolu.

Everything we know might be wrong. Ovde nešto stvarno nije u redu, ali nešto nije u redu sa čitavim svetom. You do feel it, too? Neko ovde laže, i krade, prekraja istoriju, spinuje vesti, teroriše nas glupostima, zamajava, skreće pažnju sa važnih stvari… prvo vas je sigurno sve to ljutilo, besneli ste, protestovali, povlačili se, možda malo istraživali van uobičajenih granica, normalno prošli kroz sve teorije zavere, odgledali Zeitgeist online, zbunili se još više. Ali sad više niste samo osećali, sad ste znali da nešto nije u redu. Bili ste možda out of your mind, povezivali ste sve i svašta, svakakve slučajnosti više nisu izgledale tako nego savršeno nadovezujući niz u kome smo svi povezani. Bili ste High and Dry. Što bi značilo da ste na putu prema kući, zar ne?

Fuck me, if I know.

….

deo iz knjige “Ona zna, knjiga o zbunjenosti koja to više nije”, Vulkan 2014.
poslednja u trilogiji o zbunjenosti.