Da li znate kako se zove osoba koja se zaljubljuje u nečiju pamet?

Sapiosexual.

To sam ja.

Ponekada, između hormonalne plime i oseke, druga opcija je potpuna suprotnost – highlander iliti drvoseča model, onaj koji nije pravljen da misli nego to protect and serve… za određenu svrhu. Sa njima sam uvek bolje prolazila nego sam genijima elektrotehničkih fakulteta ali šta ćete – love is blind. A briljantni mozak osvaja moje srce.

Geekovi su mi oduvek bili uzbudljivi, čak i mnogo pre Big Bang Theory (mislim da su kod nas prevedeni kao Štreberi), pre nego što smo uhvatili novi duh vremena where smart is the new sexy. Ništa nije tako zanimljivo kao osoba zadubljena u svoj istraživački projekat, inovator, pronalazač, spreman da svoje invencije otkrije svetu. Dobro, znate da se ja ložim na Nikolu Teslu, ali isto tako nije bilo interesantnije persone na svetu za mene do Steve-a Jobs-a. Da, tako je, onaj preminuli vlasnik Apple kompjutera. Kod njega nije bilo važno ni kako izgleda, ni šta je obukao, a nosio je stalno isto, farmerke, crnu turtle neck rolku i new balance patike. Bio je mršav, sunce kao da nije video nikada, ali na sceni – nije postojala tako strastvena osoba. Zašto? Jer on nije smišljao kako da fascinira bilo koga i pravi power point prezentaciju, pardon keynote prezentaciju, tako se zove u Mac svetu – on je sve to smislio. Nije postojalo na svetu osim kao ideja u njegovoj glavi. On je pričao sa takvom strašću o proizvodima koje ćeš poželeti da poližeš, on je stvorio proizvode koje obožavaju ljudi širom sveta i daju dva puta više novca da bi ih imali u odnosu na konkurentne proizvode, on je na pravio one radnje u koje se ulazi sa strahopoštovanjem i verom u čudo… on je pretvorio geekove u kult. Mi obožavaoci postali smo pripadnici njegove crkve.

 

Iz poštovanja prema nekome ko je promenio svet, doskoro me je opsluživao iPhone 1, prva verzija, nakon toliko godina i dalje je radilo sve i dizajn je fantastičan, no htela sam da kupim novi telefon, vreme je za promene. Smislila sam da uopšte i ne prebacujem kontakte, nego, onaj ko me zove na novom telefonu, njega upišem. To su sada moji prijatelji. Onaj ko me ne zove, verovatno i ne treba da bude u mom imeniku. I sedim tako sa jedno četiri poznanice od kojih svaka na stolu drži po dva iphone-a, jedan crni i jedan beli- razmišljam u sebi kako je Steve Jobs ostvario svoj san i sigurno nam se smeška negde odozgo. He did it. Osvojio je svet, onim što je napravio. Remarkable brain has remarkable imagination. Sigurna sam da je on sve to video. I na kraju, ko igra Steve-a Jobs-a u novom filmu baziranom na njegovom životu ? Ashton Kutcher. Jeste, to je ta doza seksepila koja je Jobs-u uvek bila nedostižna dok je bio živ, ali ju je nadomeštao time što je tehnologiju učinio seksi… Ni Ashton nije običan dečko, jeste visok, zgodan, zabavan i nije glupan. Vešto koristi medije.

 

Newspaper Association of America ima kampanju pod nazivom Smart is the new sexy. Sada je vreme da se prave novine za ljude koji žele da pročitaju i nešto više od naslova i komentara uz fotografije, one novine nakon čijih tekstova postajete zanimljiv sagovornik, daju vam divne ideje i povode za razgovore sa prijateljima, offline ili online. Kako da postanete odgovorniji konzument ili aktivniji stanovnik svog grada ili zemlje. One novine gde je tekst napisao istraživač i odgovorna osoba, a ne nečija PR služba. Toga možda nema mnogo oko nas, no ja sam oduvek i bila u malom ali probranom društvu koje menja svet oko sebe, one heart at a time.

 

Isto tako, oduvek sam volela stvari koje nisu bile mass produkt i Apple-u me privukao slogao Think Different. U vremenu gde bi svi da liče jedni na druge i rade isto što i drugi, meni nešto smrdi. Ja ipak pripadam generaciji koja voli da se razlikuje od drugih. Hm, vreme iphone-a za mene je prošlo – da vidimo šta ima u ponudi sada u običnoj prodavnici telefona. Kod Telenora. Od onih sam što je verna svom mobilnom operateru kao što nikada nisam bila nijednom muškarcu. Prodavačica mi je pričala o performansama svakojakih telefona, a ja ipak kupujem tako što tražim proizvod koji bih poželela da poližem. Shvatam kako ovo zvuči, no u lascivnoj sam fazi, sve mi je sexy.

 

Niko od mojih prijatelja ne može da veruje da sad imam Nokia Lumia telefon što je zapravo WindowsPhone i ima Windows 8 operativni sistem, meni je to nešto novo, a konačno i nešto uzbudljivo. Zabavno mi je bilo kad sam isti telefon videla kao product placement u „The Castle“ serijalu, znate Richard Castle, on je pisac krimi romana, pomaže policiji i njegova muza je detektivka Beket, igra je „naše raspale gore“ list Stana Katić, između njih stalno postoji nešto, kao Molder i Skali, čitava igra je u tome. A on nema baš hrabrosti da joj kaže kako se zaista oseća, a ni ona, no eto, oni zajedno istražuju slučajeve i uvek upadaju u zgode i nezgode. Njen život obeležilo je ubistvo njene majke, kao i Molderov otmica tj. nestanak njegove sestre – meni su ti zapleti mitološki i tako se grade heroji, ali ovde su heroji i slabi i jaki u isto vreme, možda više slabi, muškarci su ti koji pate. Hm, i being sissy is the new sexy.

Da ne bude da se samo ložim na pokojnike i sise, a to je već priča u tragovima za neku novu sagu o vampirima i ljubavi u afterlife-u. Ne Second Life, AfterLife. Razmišljam tako kome od svojih „muza“ da dam password za Facebook, Twitter, Instagram i sve ostale društvene mreže kad mene više ne bude. Ko će se baviti mojim društvenim životom posle moje smrti? Naše vreme je ograničeno – rekao bi Steve Jobs, ako ga iskoristimo pametno, ostavićemo neki trag u Vremenu, a to je onda Večni Život, zar ne?

 

Da li je Arthur Conan Doyle znao da pravi nešto za večnost kada nam je ostavio lik Sherlock-a Holms-a? Kad god se u nekoj dekadi on pojavi kao dominatni heroj, poput ovog BBC-jevog serijala u kome igra Benedict Cumberbach, there is a shift going on. Hero Shift in pop culture. Umesto mišićavih junaka koji imaju superpowers da lete, transformišu se ili bljuju vatru ledenim pogledom – superheroj kome je jedina snaga – superbrain. Mozak kao superkompjuter, geek i pasionirani istraživač, nothing sexier than that. Ne samo to, Benedict Cumberbach biće u novom filmu Wikileaks osnivač Julian Assange, još jedan posvećeni istraživač u potrazi za Istinom koja je tamo negde. I ako se još uvek pitate zašto? Zato što je pametan. Tome služi mozak.

A to je sexy as hell. Or heaven.

Ne mogu da odlučim. Oni dani.

……………………

 

photo credits Vladimir Miladinović Piki, 2010.