Ne krijem svoju pasiju prema horoskopu, tako pokušavam da objasnim sebi svet i ljude, da razumem, mislim da u ovom dobu više verujem zvezdama nego dnevnim novinama i vestima na televiziji bilo kojoj. Sve je frizirano i naručeno. U vremenu sveopšte obmane i laži, govoriti istinu revolucionarni je čin. Zvezde tumačiš, ovi jednostavno rade po nalogu, ali ne Univerzuma. I naučna istraživanja su mi sumnjiva, uvek to plaća neka mafija, pa bila ona u belim mantilima ili sa belim okovratnicima. Jasno vam je do sada, ja mnogo volim teorije zavere, međutim ispravio me je jedan pametni Slovenac, nije teorija zavere, nego teorija istine.

Šta je, k vragu, danas istina?

Everything we know might be wrong. Ima jedan lek za starost, zove se radoznalost. Znatiželja je možda još bolja reč. Strast ka otkrivanju nečeg novog. Ili starog. Učenje. Jednom kad prestaneš da rasteš, počinje propadanje. I tako ja stalno nešto učim, saznajem, otkrivam, mozak je kao i svi drugi mišići – zahteva vežbanje. Menjam mu programe, stara uverenja koja mi ne služe ničemu, jer danas znam da mi postajemo upravo ono u šta verujemo. Da misli postaju stvari. Da pročišćen organizam mnogo lako manifestuje sve što želi. Da je namera dovoljna.

Kako zračiš, tako i privlačiš. Pogotovo na internetu, and yes, you are the master of the universe, ili makar gospodar svoje stvarnosti. Internet je velika kanta za đubre, ali isto tako fantastičan izvor informacija. Use your brain, proverite sve, a ako ste kao ja, proverićete na sebi. Lični primer je zakon.

Provaljeni ste, Žana, odmah sam Vas provalio – kaže mi moj poetični prijatelj, nakon što je nepoznatu osobu pozvao na kafu, pa se suočio sa tim da iza nepoznatog imena stoji njemu vrlo poznata osoba. Well, internet ume da bude vrlo zavodljiv i više nego bilo šta savremena tehnologija nas tera da vežbamo svoje šesto čulo, da testiramo i verujemo sopstvenoj intuiciji. Da otkrijemo moć mišljenja bez razmišljanja. Pre nego što znamo, osećamo. Blink. Tri sekunde su dovoljne. Ali mi ne verujemo sebi.

Ja sam Vam rekla da smo ovu igru već igrali – mene sve te igre zabavljaju, a pogotovo mi je bilo zabavno da istražujem kako nas privlači slična energija, nema nikakve veze sa imenom, statusom ili izgledom. Istini za volju, bila bih razočarana da me nije prepoznao u gomili drugih, a s druge strane, teško je objasniti nekome ko je toliko uplašen od kraja života, šta je to što nas spaja i privlači. Vrlo često čak i ukoliko mislimo da tražimo drugu osobu, pronađemo istu. Zašto nam se iste osobe pojavljuju ili se stalno vraćaju? Nešto nismo završili, još nešto treba da razmenimo pre nego što svako nastavi svojim putem. Ili nismo otpustili, oprostili ili postoji još nešto što treba da uradimo zajedno.

Mene zanima fizički razvoj, a ne duhovni – kaže mi on, čisto da bi mi se suprotstavio jer se u toj situaciji osetio zbunjeno, možda poniženo, iako nisam spomenula ni d od duha. Samo je Sensa bila pored mene ( long time ago dok sam je uredjivala). Nisam došla ni da osuđujem, ni da prosuđujem bilo čije postupke, samo sam posmatrala. Te večeri preko puta mene sedeo je neko ko je smršao i dosta dobro izgleda, ali ispod svega, kad se naša tela svedu na svoju suštinu, isplivaju i svi naši strahovi. Od smrti, od starosti, od bliskosti, od toga da budemo otkriveni ko smo zapravo, strah da nas neće voleti ovakve kakvi jesmo… sve izađe napolje, detoks nije nimalo lagan proces. Zajedno sa fizičkim dolazi i emotivno čišćenje. Nimalo lako. Ko je tu provaljen, pitanje je sad, no nisam još htela čoveku da stajem na muku. Znam kako izgleda kad tražiš priznanje i prihvatanje spolja. Mišljenje drugih i tuđe reči su tad veoma važne. Sad radije ćutim. Tišina je jedan od načina da negativnosti govorite ne. Čak i oni koji su gladni telesnog zadovoljstva i novih uzbudljivih avantura, zapravo su ispod svega u potrazi za svojom dušom. Sve želje su spiritualne prirode, nebitno šta je: avioni, kamioni, zgodne žene, kabrioleti, milioni, bogati muževi… svaka želja nas vodi nekud. Isto tako govori o nedostatku ljubavi. Svaka želja je i nekakav nedostatak ljubavi, svaka bolest je nedostatak ljubavi. Sve molitve ovog sveta, u stvari, traže ljubav.

Energija ide tamo kuda ide naša pažnja i više nego bilo kada u istoriji čovečanstva mislim da smo svesni da mi kreiramo sopstvenu realnost. Da živimo u energetskom polju gde je svaka misao energija. Svaka reč koju izgovorimo je afirmacija izgovorenog. Vaša reč je zakon. Naše reči su naše životne afirmacije, pa tako ono što izgovorite sebi ili drugima postaje vaša realnost. Svaki doživljaj je lekcija ili dar.

Svi mi želimo da budemo voljeni, prihvaćeni i priznati. Ljubav je najpoznatiji lek na svetu, ali isto tako i zahvalnost, izvinjenje i opraštanje. Emotivni balast koji nosimo sprečava nas da živimo u skladu sa najvećom frekvencijom. U svim knjigama, u svim religijama, na svim seminarima – najveću frekvenciju ima energija ljubavi. „Love cannot remain by itself – it has no meaning. Love must be put into action, and that action is service.“ Ako hvalite druge, čak i kad su naporni i kad vas ljute, događaju se neverovatne stvari. Ovo vredi posebno kad pohvalite osobu koja vam zaista smeta. Podsvesno vaše reči dolaze do osobe. Postoji priča o iscelitelju sa Havaja koji je izlečio čitavo psihijatrijsko odeljenje teško obolelih slučajeva. Nije ih ni video, samo je pregledao njihove fajlove, meditirao nad njima i izgovarao njegov set magičnih reči: I love you, forgive me, I am sorry, thank you (volim te, oprosti, žao mi je, hvala ti). To je najbolji fastfood za dušu koji sam pronašla do sada. Govorite sebi, u sebi, za sebe, otvaraće vam se sva vrata. Pomažete sebi, ali i ljudima oko vas. Recognize that other person is you. Koga god da sretnete, s kim god da se suočite, on/ona je deo vas.

Rešenje je tu negde, u energetskom polju oko vas. Samo namestite pravu frekvenciju. Možda ne stižete da pročitate sve spiritualne knjige, niste smršali, niti skinuli celulit ni za ovo leto, sve to i nije toliko važno. Skinuti kilograme je lako jednom kad donesete odluku. Sklopite sveto trojstvo: ishrana, akupunktura i kardio vežbe, ali probajte i desetodnevnu mentalnu dijetu. E, to je izazov. Mindstyle dijeta. Deset dana je zabranjeno razmišljati o bilo čemu negativnom i zastrašujućem duže od jedne minute. Kad uhvatite sebe da razmišljate negativno, prisilite se da se usredsredite na srećne misli. Biće zabavno kad “stiltate“ i “zabagujete“ sami sebe, posle nekog vremena pitaćete se šta je ovo, ko sam ja, a ko misli moje misli? Ne zaboravite, energy flows where your attention goes. Ako o nečemu negativnom razmišljate duže od minuta, sve ispočetka! Beskrajno zabavna metoda, odmah je isprobajte. Let the sunshine in!

Ispunite godine životom a ne život godinama. Bitnu stvar sam zaboravila da kažem svom poetičnom prijatelju ali sam sigurna da će neki energetski transmiter već preneti tu poruku gde treba i u pravom trenutku – Strah je takođe nedostatak ljubavi. Jedna kineska poslovica kaže: Bez obzira na to koliko dugo išli pogrešnim putem, nikad nije kasno da se vratimo i počnemo ponovo. Don’t die with your music still in you.

Vreme je isto tako iluzija, prema nekim novim teorijama, zavere ili istine, otkrijte sami, u polju oko nas postoji i prošlost i sadašnjost i budućnost. Sve se dešava paralelno, a postoji samo sadašnjost. Dok pratiš Vreme, ideš u tamu, ako pak ideš drugim obrnutim smerom kazaljke na satu, spiralno – izlaziš na svetlost.

Ne čitate ovo slučajno. Mindstyle se bavi našom omiljenom temom – nama samima. And, yes, one more time – da se neko ne bi zabunio i zbunio – nisam ja vaš guru, you are your own guru.

K vragu, da li je ovo bio mindstyle ili mindfuck? 🙂

 

………………………

Mindstyle je nastao kao kolumna za magazin Elle, al kako sam tada bila nepoželjna za menadžment, CEO zabranio. Jest, znam smehotresno je. Ova bolja i improved verzija nalazi se u knjizi iBelieve in Magic&Love, gde joj je i bilo mesto.