Baš mi je drago da sam te upoznao, you are a true bohemian – kaže mi čovek sede kose i brade, tetoviranih ruku koji ima 64 leta, izgleda kao da je bog lično sišao sa oblaka i hoda medju ljude. Kakve zanimljive osobe možeš da sretneš na putovanjima ili živeći na drugim kontinentima, potpuno ti razbiju i najokorelija uverenja, koncepte i umišljene ideje. Kad god sam u Srbiji osetim taj pritisak godina i vremena. U Aziji pak, mnogo više osećamo jedni druge kao senzibilna bića. Duše se prepoznaju i razgovaraju. Jednostavno te privuče nečija energija, kako neko zrači. Zvuči otrcano, znam, ali tako je. Ne može da se prepriča, mora da se oseti. U ovom slučaju, you can not download experience. Ni sa jednog oblaka.

Danas je bohemian postao mainstream kao trenutno aktuelni modni trend, no deca cveća i njihov nekonvencionalni pristup životu su i dalje tu, medju nama. Na marginama ali postojano, cvet po cvet menjaju svet.

 

 

 

You are such a hippie – mladi vagabond od 29 leta komentariše seriju fotografija sa roze, ljubičastom kimono haljinom i perjem poglavice na mojoj glavi. On misli da je prosvetljenje doživeo na Burning Man festivalu. Pa tamo to svi nose, meni je bilo nešto najprirodnije, jer zašto ne bih nosila perje u kosi? Evo haljina cvetnih, paterna raznih i citati su se preselili svugde, gde god nadješ zgodno mesto ti citat posadi. U jednoj robnoj kući, pronadjem objašnjenje na majici: bohemian, umetnik ili pisac koji živi nekonvencionalnim životnim stilom. No kako je “životni stil“ sada potencijalna roba, evo nama i ovog lajfstajla da budem preciznija. Možemo da se smejemo ili ne freeloveflowerpower idealima ali to su ideje koje i dan danas odzvanjaju i jedine koje su obeležile prošli vek… kao da je hipi pokret bio teaser, trejler, uvod za sve što će se dogoditi. Ali sad imamo i tehnologiju da nam pomogne. Šta se u medjuvremenu promenilo – kanabis je postao novi merlo, korisniji i praktičniji od alkohola. Eksperimenti sa psihodelicima su u toku. Yoga je mainstream. New Age je svugde, ljudi su mnogo otvoreniji prema novom. Mnogi od nas su redefinisali ideje o poslu, mnogi rade ono što vole, ne idu na posao. Rad je postao radost, no work all play. Redefinisani su odnosi, veze, prijateljstva, roditeljstvo. Mi to zovemo globalnom krizom svega, u stvari samo se dešava promena. Svaka kriza je šansa.

 

Bohemian odeća i kosa koja se slobodno vijori, intenzivne boje i paterni, sve to možemo da kupimo i daju nam lažni osećaj slobode. Da se podsetimo – freedom is not given, it is taken. Sloboda nije nešto što vam neko daje, slobodu uzmete sami.

Probajte da lažirate autentičnost? Ne ide, jel da?

 

– You do what you want, I do what I have to do. Ti radiš ono što želiš i voliš a ja radim ono što moram. I što bi trebalo, još uvek – u tome je razlika izmedju nas dvoje, zaključuju obojica. Stariji je dodao – And you are a monster.

 

Dobra stvar je što nas ovo vreme tera da se zapitamo ko smo. Sense8 nije obična serija, sestre Wachowski su braća koja su promenila pol, isti oni što su režirali Matrix i Cloud Atlas, obavezno pogledati, ima dve sezone i fantastični finale. Živite li vi autentično, to je pitanje? Da li smo svoji, slobodni, bez robovanja pravilima i konvencijama. Ko smo mi bez svih marki i oznaka?

 

Slobodni ste da budete šta god želite, i da živite život na svoj način, jer to je bohemian. Nije stvar u tome kako se oblačimo, niti šta citiramo po društvenim mrežama. Sad više nego ikada, osećamo. Osećamo da nešto ili da možda sve što znamo je pogrešno. Sve što su nas učili. Everything you know might be wrong – Terence McKenna. Ne mož biti istinski bohemian ako niste ukapirali da smo samo pijuni u igri koju ne razumemo. Preispitajte autoritete i izazovite vaš sistem verovanja. Ko je vaš izvor informisanja?

Pitajte sebe zašto podržavate odredjenu religiju ili politički izbor. Da li su to stvarno verovanja ili samo navika? A šta ako je sve to laž? Oslobodite svoju divlju ženu, arhaičnu i animalnu prirodu. Penjite se na planine, na drvo, plivajte u jezerima, istražujte okeane, igrajte uz zvuke bubnjeva, iznenadi svog muža divljim seksom, kad ste poslednji put uradili nešto prvi put? Preskoči ponekad ogradu, zarlauči kao tigrica na joga časovima, kao lavica na borilačkim veštinama, pusti glas, čuj svoj eho kako se vraća… Otidji u šumu, pronadji i uberi divlje jestive biljke. Izbaci procesuiranu hranu. Gledaj oblake… na LSD-ju se svi zagledaju u biljke, travu, u oblake, postanemo fascinirani običnim, ono što ne primećujemo u svakodnevnoj jurnjavi. U eri Zombija. Izgubili smo kontakt sa svojim korenima, vratimo ih, tu su. Moderna je žena zbrka aktivnosti. Pod pritiskom je da svim ljudima bude sve i sva. Staro znanje već nam je preko potrebno. Priznaj sebi šta želiš. Razlika je izmedju stvari koje nas vabe preko medija i stvari koje nas dozivaju iz duše. Previše smo opterećeni time šta donosi zaradu a premalo onim šta nam donosi radost. Pevajte, igrajte, crtajte, vajajte, pišite poeziju ili blogove, šta god vas veseli, kreirajte. Slikajte grafite. Heklajte. Make art. Sve kreativne aktivnosti nas stavljaju u sadašnji trenutak, bolje od shoppinga. Posvećenom umetniku nije potrebno prosvetljenje – Aleksandar Petrović. Raspalite svoju maštu. Kreativna osoba je sretna osoba.

 

Zato što ima drugi fokus – manje osudjuje, više radi ono što voli. Vrhunska vrednost nam je sloboda, kreativnost i promena. Možete da nas zovete hipicima, bohemian, sense8, umetnicima, mirnim ratnicima, duhovnjacima, free spirits, dendi ili lenje, neodgovorne i samozadovoljne bitange, nije nam bitno. Mi znamo da je jedino promena sigurna u našim životima.

 

Ako sam vas iznervirala, to je dobar znak. Živi ste. I naše mišljenje se menja.

Dopustite sebi da budete svoji, a onda to dopustite i drugima.

Manje sudi, više voli.

………..

napisala Žana Poliakov za magazin Lepota i Zdravlje, kolumna zvana Soulfood, jun 2018.
photo by Mitch Raven, Flash B. i Ekrem Beglerbegović, Goa, India 2018.