Vodimo vas u Maroko, kraljevstvo intenzivnih boja, sočnih narandži i temperamentnih ljudi. Polazak iz Beograda, 27. aprila 2020. – 10 dana avion, hoteli, transferi i vodič, vodi nas Jungle Travel. 10 dana za nas 10 žena, zajedno putujemo, spavamo u dvokrevetnim sobama, imamo doručak. Ima toliko toga da se vidi da svakog dana idemo na ekskurzije i pretvorićemo čitavo putovanje u kreativnu radionicu ( fotografija, pisanje, online projekti, traveling and living, vagabonding, valja me iskoristiti kad već putujemo zajedno 

Promo cena za nas je 649 eura, inače u to vreme regularna cena je 749 eu, prijave do 29. februara u agenciji Jungle Travel 011 2400213

Prijavili ste se tako što ste u agenciji uplatili avans.
Prilikom prijave plaća se avans u iznosu od 200€ u dinarskoj protivvrednosti po srednjem kursu Narodne banke Srbije na dan uplate, a ostatak sume plaća se u agenciji u dinarskoj protivvrednosti po srednjem kursu Narodne banke Srbije na dan uplate, najkasnije 6 nedelja pred put. Mogućnost plaćanja preko računa i karticama Visa, Master, Maestro i Dina.

Preporučujemo ranije prijave jer je broj mesta ograničen. Prilikom prijave potrebno je dostaviti skeniranu prvu stranu pasoša, u suprotnom agencija ne snosi odgovornost za štampanje avio karata sa pogrešnim imenom. Prijava je validna jedino uz uplatu avansa. Nakon prijavljivanja potrebno je aplicirati za dobijanje vize. Dokumenta za druge vize potrebno je dostaviti najkasnije mesec dana pred put. Ukoliko putnici ne dostave dokumenta za vize u navedenom roku, dužni su da samo obezbede vize za putovanje. Ukoliko putnici sami pribavljaju vize, dužni su da kopiju vize dostave do 15 dana pred put.

Dakle, potrebna nam je VIZA za Maroko, a to će nam srediti agencija.
Viza za Maroko (2400 rsd + 700 rsd usluga viziranja)

Traveling – it leaves you speechless, then turns you into a storyteller.

Plan putovanja

Okupljanje grupe na aerodromu „Nikola Tesla“ dva sata pre leta. Let iz Beograda u 09:00h (TK 1082) za Istanbul. Dolazak u Istanbul u 12:45h po lokalnom vremenu. Transfer do hotela. Slobodno vreme u Istanbulu.

Spavamo u Istanbulu a potom sledećeg dana let za Marakeš.
Napuštanje smeštaja i transfer do aerodroma. Let iz Istanbula u 10:40h (TK 619) za Marakeš. Dolazak u ,,Zemlju bogova’’. Transfer do smeštaja. Slobodno vreme. 

Potom svakog dana imamo planirane fakultativne izlete. Izleti se plaćaju posebno, nisu obavezni i nisu u sklopu cene aranžmana koji imamo.
Pogledajte cene fakultativnih izleta na sajtu Jungle Travel agencije.

Od prostranih peščanih plaža Atlantika, preko pustinjskih predela Sahare, do visokih, snegom pokrivenih vrhova planine Atlas, prostire se Maroko. Malo je zemalja u svetu koje unutar svojih granica čuvaju takvu raznolikost prirode. Upoznajemo Marakeš – prestoni grad tri berberske i tri arapske dinastije, a u njemu bezbrojne pijace, Katubija džamiju, Đema el Fna – najveći trg u severnoj Africi i brojne druge znamenitosti. 

Na prepunim bazarima svako će pronaći (i iscenkati) nešto za sebe: začini, slatkiši, ešarpe, torbe, rukotvorine, nakit i umetnine, brbljivi prodavci, fotografisanje sa egzotičnim životinjama i krotitelji zmija svakodnevni su prizor i važan segment svakodnevnog života u gradovima Maroka. Posetićemo i Rabat – današnju prestonicu u kojoj se nalazi Kraljevska palata i impresivni Mauzolej Muhameda V, Kazablanku – „Beli grad“ i ekonomsko središte zemlje u kome dominira francuska arhitektura, kao i staru prestonicu Fes, grad sa dve medine i najdužom pešačkom zonom na svetu, središte islamske duhovnosti i nauke. 

Za ljubitelje prirode poseban doživljaj predstavljaju Ouzud vodopadi koji spadaju među najviše u čitavoj Africi. Bujna vegetacija i životinjski svet u blizini vodopada zaustavljaju dah, a najhrabriji će se i okupati u hladnoj vodi slapova. Ako to ipak predstavlja preveliki izazov, utehu će pružiti neki od gradića na obali Atlantika i plaže od najsitnijeg peska. Mistični gradići Esauira i Čefčauen dopuniće doživljaj nudeći jedinstvene suvenire, prijatne šetnje tesnim starogradskim ulicama i suptilno uživanje u tek ulovljenoj ribi pripremljenoj na tradicionalni način. Pesak iz obuće koju ste nosili iščeznuće brzo, ali je ukus i doživljaj Maroka trajno sećanje i nadražaj za sva čula, nešto što ćete dugo pamtiti.

Smeštaj i hrana


Hotelski smeštaj, raspored u dvokrevetnim sobama. Jungle Travel je poznat po tome da sa njima možete komotno da putujete sami, ne doplaćuje se ako jedna osoba putuje. Ne morate da čekate još nekog … Smeštaj je u dvokrevetnim sobama, osim ukoliko neko ne želi jednokrevetnu. Onda doplati. I to je u redu. Može, samo recite.

Imamo super vodiča Jelena Jovićjjtravelblog Ona je isto tako pasionirani putnik, piše i fotografiše. Pravi primer osobe koja je svoje strasti pretvorila u posao. Radi ono što voli i voli ono što radi. Baš se radujem da nas dočeka u Maroku i da nam pokaže sve što je i ona sama otkrila.

Imamo doručak u hotelu a potom ćemo stalno biti negde i sami sebi organizovati ručkove i večere. Ideja je da budemo zajedno, u istom smeštaju i na iste avanture i obilaske idemo zajedno, imamo vodiča Jelenu, i imamo grupu koja će verovatno biti na sličnoj frekvenciji.

Nadam se kreativnoj grupi, da možemo da fotografišemo, pišemo, isprobavamo, stilizujemo, jedemo, a isto tako kreiramo neke svoje nove projekte, razvijamo postojeće ideje, možda hobi pretvorimo u posao. Volela bih da nam putovanje bude ujedno i kreativna radionica jer za predavanja i zasebne seminare nemamo vremena a nisu nam ni potrebni.
Radionica se plaća zasebno, 99 eura po dolasku u Maroko.

Još o Maroku

Maroko valja upoznavati polako, sloj po sloj i sa svakim novim korakom će biti jače i dublje, intenzivnije jer intenzitet je ono što Maroko čini posebnom i drugačijom zemljom od svih koje ćete posetiti. Intenzitet svega: boja, ukusa, mirisa, kontradiktornosti koje u svojoj suprotnosti nekako dobiju smisao.

Kraljevina Maroko je najbliža afrička, orijentalna, egzotična zemlja Evropi, deli je samo 13km širok Gibraltarski moreuz. Međutim, osim ako se ne uputite na avanuru Andaluzija i Maroko, putovanje do nekog od marokanskih gradova trajaće svega nekoliko sati leta iz  evropskih gradova.

Marakeš, crveni grad, potpuno će vas opčiniti. Da li zbog specifične  crvene boje zidina medine, ali i svake građevine ili zbog vatrene energije koju ovaj grad koji živi i danju i noću naročito na čuvenom trgu Džema el Fna, naizgled ludnice i haosa, ali kreativnog. Uživaćete  da se izgubite u Medini i njenim skrivenim i tajnovitim sukovima, isprobavajući začine, mirise, šarene marame i šalove, čarobne ćilime i tepihe, vešto izrađene ukrase i nakit i tako izgubljeni u tom vatrometu svega, pronalaziti  iznova i iznova sebe. Šare na pločicama na zidovima riada i palata koje ćete posetiti kao neke tajne mape budiće i izazivati maštu, oživljavati priče žena koje su tu živele vekovima unazad. Kao da je u svakoj šari utkana neka od njihovih čežnji koje su možda ostvarene, a možda i ne, nego isijavaju svoju strast i prenose je na nas koje sada, u ovom životu, možemo da ih ostvarimo.

Najbolju ceđenu narandžu sasvim sigurno pićete u Maroku, a pronaći ćete je na svakom koraku, a svaki obrok ili pauzu tradicionalno završiti (obavezno) slatkim marokanskim čajem od sveže nane koji je ujedno i tradicionalni marokanski napitak. U  začinjenoj hrani, ako je volite ćete takođe uživati jer će vas oduševiti marokanski tažin sa povrćem, mesom, začinima (čuvenim marokanskim začinom 35)- koji se sprema dugo i krčka na ,,tihoj’’vatri, a služi u zemljanim posudama specifičnog oblika, a neke od tih autentičnih keramičkih posuda ćete sigurno poželeti i da ponesete kao suvenir.

Na samom zapadu uz Atlantski okean, nalazi se kraljevstvo argana i nadaleko čuvenog arganovog ulja koje žensku kožu i kosu učini privlačnom i atraktivnom na način na koji to svaka od žena želi. Skupo je i dragoceno jer je u svaku kap uloženo mnogo ručnog rada marokanskih žena koje rade u tzv. kooperativama (upošljavaju uglavnom žene koje su udovice ili razvedene i to im je jedini izvor prihoda kako bi izdržavale svoje porodice) ali i mnogo ljubavi, pa je zato i toliko delotvorno.

Maroko će vas navesti da se preispitate zašto ste privremeno ili zauvek odustali ili bar smanjili intenzitet kojim živite svoje snove, svoj život i načine na koji iskazujete svoju radost. Podsetiće vas da ne treba da se plašite i slobodno unesete jake boje u svoj život bez razblaživanja i rastvaranja.

prijava

Polazak iz Beograda, 27. aprila 2020. – 10 dana avion, hoteli, transferi i vodič, vodi nas Jungle Travel. 10 dana za nas 10 žena, zajedno putujemo, spavamo u dvokrevetnim sobama, imamo doručak. Ima toliko toga da se vidi da svakog dana idemo na ekskurzije i pretvorićemo čitavo putovanje u kreativnu radionicu ( fotografija, pisanje, online projekti, traveling and living, vagabonding, valja me iskoristiti kad već putujemo zajedno 

Promo cena za nas je 649 eura, inače u to vreme regularna cena je 749 eu, prijave do 29. februara u agenciji Jungle Travel 011 2400213

Prijavili ste se tako što ste u agenciji uplatili avans.
Prilikom prijave plaća se avans u iznosu od 200€ u dinarskoj protivvrednosti po srednjem kursu Narodne banke Srbije na dan uplate, a ostatak sume plaća se u agenciji u dinarskoj protivvrednosti po srednjem kursu Narodne banke Srbije na dan uplate, najkasnije 6 nedelja pred put. Mogućnost plaćanja preko računa i karticama Visa, Master, Maestro i Dina.

Preporučujemo ranije prijave jer je broj mesta ograničen. Prilikom prijave potrebno je dostaviti skeniranu prvu stranu pasoša, u suprotnom agencija ne snosi odgovornost za štampanje avio karata sa pogrešnim imenom. Prijava je validna jedino uz uplatu avansa. Nakon prijavljivanja potrebno je aplicirati za dobijanje vize. Dokumenta za druge vize potrebno je dostaviti najkasnije mesec dana pred put. Ukoliko putnici ne dostave dokumenta za vize u navedenom roku, dužni su da samo obezbede vize za putovanje. Ukoliko putnici sami pribavljaju vize, dužni su da kopiju vize dostave do 15 dana pred put.

Dakle, potrebna nam je VIZA za Maroko, a to će nam srediti agencija.
Viza za Maroko (2400 rsd + 700 rsd usluga viziranja)

Vidimo se na aerodromu,
Žana Poliakov